La Federació de Sindicats Independents d'Ensenyament es suma un any més a la celebració del Dia Internacional de la Dona reclamant l'eliminació de les desigualtats de gènere per a tenir un futur millor, sostenible, igualitari i inclusiu, en un món marcat ja inevitablement per la pandèmia mundial per Covid-19.

 

   Per a això ha llançat una campanya en la qual, sota el lema “Ser dona en temps de Pandèmia”, posa especial èmfasi en com ha afectat la crisi sanitària a les dones treballadores en educació i atenció a persones amb discapacitat, dos sectors altament feminitzats en els quals les plantilles suposen un 67% i un 84% respectivament.

 

   Des de l'inici de la crisi sanitària els docents han demostrat una capacitat per a innovar i crear sense precedents en adaptar-se en temps rècord, sense molt suport pedagògic ni orientació per part de les autoritats educatives, a la nova realitat garantint la continuïtat de l'activitat educativa. Segons FSIE, amb la implantació de l'educació en línia el 77% dels docents van veure augmentada la seva jornada laboral entre 2 i 4 hores diàries. A més, el tancament dels centres educatius a conseqüència del primer estat d'alarma va portar a 152.000 treballadors del sector a entrar en un ERTO, sent el 73% d'ells dones majoritàriament professionals d'Educació Infantil.

 

   FSIE denúncia que tant el Govern com les CC.AA. han ignorat les seves reiterades sol·licituds de mesures econòmiques per a garantir la continuïtat i viabilitat de tots els centres d'educació infantil que estaven oberts abans de la declaració de l'estat d'alarma i per als centres d'educació i atenció a persones amb discapacitat en els quals tant la suspensió temporal d'activitat presencial com les mesures de seguretat i higiene han tingut un gran impacte.

 

   És també una realitat contrastada que els permisos i excedències per a cura de familiars són majoritàriament sol·licitats per dones, fet que afecta negativament tant als salaris com a les bases cotització i les pensions de jubilació. Per això, des de FSIE exigim una vegada més la modificació del Pla MECUIDA perquè inclogui un permís remunerat per als treballadors que hagin de quedar-se a cura d'un familiar malalt de Covid-19 o en quarantena per contacte estret. Aquesta millora és essencial per a reduir la desigualtat especialment en sectors com el de l'educació i atenció a la discapacitat, tots dos molt feminitzats, en els quals molts treballadors han hagut d'assumir una reducció del seu salari del 100% perquè no és possible l'adaptació o flexibilització de la seva jornada laboral.

 

   Per tot això FSIE, ferm defensor del diàleg i el consens com a motors del canvi, demana a les administracions públiques i agents polítics que promoguin iniciatives i polítiques socials que garanteixin l'equiparació de drets i l'accés al mercat laboral en igualtat d'oportunitats posant en el centre la conciliació i la corresponsabilitat en les cures i implicant en la presa de decisions a aquelles que suposen el 50,99% de la societat.

 

 Documents relacionats:

Cartell_Dia_Internacional_de_la_Dona

 
What do you want to do ?
New mail
 
What do you want to do ?
New mail

 
What do you want to do ?
New mail

taules banner web

 

 
 
What do you want to do ?
New mail

 

 

Poster octubre 2021

 
What do you want to do ?
New mail

 

 

 
What do you want to do ?
New mail