
Des de FSIE, compromesos amb els treballadors dels sectors de l'ensenyament concertat i privat i amb el de l'atenció a persones amb discapacitat, instem les administracions educatives i a les organitzacions empresarials al fet que millorin les seves condicions laborals.
Equiparació de drets professionals d'ensenyament concertat amb els de la pública
En el cas dels treballadors de l'ensenyament concertat, exigim des de fa temps l'equiparació salarial i de càrrega lectiva amb els seus homòlegs de l'ensenyament públic. Incloure al Personal d'Administració i Serveis i personal complementari en el pagament delegat o facilitar l'accés a la jubilació parcial són també qüestions que espera aconseguir l'organització.
Jesús Pueyo, secretari general de FSIE, indica que “el que no pot ser és que, amb el mateix treball i responsabilitat, els treballadors de la concertada tinguin pitjors condicions laborals, quan els centres concertats estan sostinguts amb fons públics”. Continuarem protestant en la mesura en què les administracions diferenciïn en el tracte als uns i els altres.
D'altra banda, considerem absolutament necessari que el Govern i les Comunitats Autònomes incrementin el finançament dels concerts educatius perquè l'ensenyament concertat sigui, tal com estableix la Llei, realment gratuït.
La baixa natalitat que venim arrossegant des de fa anys obliga a una reducció del nombre d'alumnes per aula amb l'objectiu de millorar el sistema educatiu i mantenir els llocs de treball. “Però que hi hagi menys alumnes no pot ser aprofitat per les administracions per a tancar aules, enviar a l'atur a centenars de treballadors i reduir la inversió en l'educació sostinguda amb fons públics”, adverteix Jesús Pueyo.
Segons xifres del Ministeri d'Educació i Formació Professional, a l'Estat hi ha prop de 210.000 professionals que treballen en els centres educatius concertats i privats, la qual cosa suposa entorn d'un 28% del total.
Extensió de l'Educació Infantil gratuïta de 0 a 3 anys en centres privats
Pel que fa als treballadors d'Educació Infantil, defensem que les administracions financin la gratuïtat de l'ensenyament de 0 a 3 per a tota mena de centres. “Destinar tots els recursos als centres públics significa excloure i perjudicar els centres concertats, sostinguts també amb fons públics, i privats que, davant la pandèmia, l'insuficient finançament i la baixa natalitat, necessiten suport per a la seva viabilitat i solvència. Ens preocupa la viabilitat d'aquests centres i la possible pèrdua de llocs de treball que, en aquest sector, són majoritàriament femenins”, destaca Jesús Pueyo.
Continuïtat dels centres d'atenció a persones amb discapacitat
Pel que fa als treballadors de l'atenció a persones amb discapacitat, sol·licitem a les administracions públiques la concertació social amb el sector i la continuïtat dels centres d'educació especial, perquè atenen més de 39.000 estudiants amb necessitats específiques i en els quals treballen milers de professionals.
Reconeixement i agraïment per l'esforç
Reconeixem la labor tan important que realitzen diàriament tots els professionals dedicats a l'educació i a l'atenció a la discapacitat, agraint el seu esforç extraordinari durant la pandèmia. La dificultat de la pandèmia, acrescuda per la incertesa generada per les administracions polítiques i sanitàries, ha exigit un major compromís amb la seva vocació de servei i l'adaptació a les noves tecnologies.
Finalment, incidim en què aquest agraïment ha de materialitzar-se en unes millores professionals que per a molts dels treballadors i centres no acaben d'arribar.
Documents relaccionados: