Noticies

FSIE PROMOU LA INCLUSIÓ SOCIAL DE LES PERSONES AMB SÍNDROME DE DOWN

Portada Insta Dia Sindrome Down 1080x1080 CatEn FSIE donem suport a la campanya de conscienciació que realitzen diferents associacions per a visibilitzar la diversitat i promoure els drets i la inclusió social de les persones amb Síndrome de*Down (SD) el 21 de març, Dia Internacional de la Síndrome de Down. La Síndrome de Down és una afecció que implica tenir un cromosoma extra o una part, en comptes dels dos, en el cromosoma número 21 (d'aquí la data seleccionada). Es caracteritza per un grau variable de discapacitat intel·lectual i un aspecte físic recognoscible, a més de tenir major predisposició a problemes de cor, aparell digestiu i sistema endocrí. A Espanya, hi ha més de 33.000 persones actualment amb aquesta alteració genètica, segons l'associació Down Espanya, una de les més destacades del nostre país.

Precisament, aquesta associació ha triat per a la campanya de 2023 el lema “No som un estereotip, som molt més” per a canviar la manera de veure a les persones que el pateixen. “Una mirada que sovint està carregada d'estereotips i prejudicis. Generalitzacions com que totes les persones amb SD són afectuoses i bones i algunes més negatives, com que no tenen ambicions vitals”, argumenta l'organització. A FSIE estem compromesos a treballar pel reconeixement dels drets de totes les persones i, especialment, en els relatius al dret a l'ensenyament i l'atenció a persones amb persones amb diferents capacitats. “D'aquí la importància de posar l'accent en el foment de valors constructius com el respecte, l'empatia i la solidaritat, en aquest segment de la societat”, assenyala el secretari general de FSIE, Jesús Pueyo. 

Les administracions públiques han de dotar de recursos humans i materials suficients als centres per a garantir una atenció adequada per a aquest alumnat. No obstant això, segons assenyala, “en qualsevol cas, cal respectar que les famílies puguin triar un centre específic d'educació especial si ho consideren més convenient per als seus fills”. El seu argument al·ludeix al futur dels menors: “Tots volem afavorir la inclusió plena i efectiva dels alumnes amb necessitats especials en la societat. Però, a vegades, el que no es té en compte, és que si aquests creixen en centres on no poden rebre l'atenció que necessiten per a desenvolupar-se correctament, s'està afavorint l'efecte contrari”, conclou.