Noticies

Featured

FSIE RECLAMA L'ADOPCIÓ D'HÀBITS SALUDABLES EN ELS CENTRES D'ENSENYAMENT COM A MESURA PREVENTIVA DAVANT EL CÀNCER DE MAMA

Amb motiu de la celebració del Dia mundial del càncer de mama, FSIE ha volgut posar de manifest la seva preocupació davant l'augment de baixes, per aquesta malaltia, que es vénen registrant entre el professorat dels centres concertats, privats i d'atenció a les persones amb discapacitat, on el 75% de les plantilles està integrat per dones, i reclama l'adopció d'hàbits saludables en els centres de treball, com a mesura preventiva contra aquesta malaltia.

 

“La docència és una professió on s'observa major risc de patir càncer de mama que en unes altres. Possiblement a causa de l'estrès que és una cosa que, en aquesta professió igual que en unes altres, va en augment. Tot això, sense oblidar altres causes mediambientals. D'aquí la nostra exigència d'investigar les seves causes com un objectiu prioritari des del punt de vista de salut pública i d'aplicar hàbits saludables en els centres d'ensenyament”, remarca Jesús Pueyo, Secretari General de la Federació de Sindicats Independents d'Ensenyament (FSIE).

 

El tumor de mama és, avui dia, la primera causa de mort per càncer entre les dones a Espanya amb gairebé 6.500 defuncions cada any. Encara que no és possible precisar el percentatge que correspon a docents, un estudi recent realitzat pels Serveis d'Epidemiologia del Càncer de l'Institut de Salut Carles III de Madrid contempla la vinculació de l'exercici de determinades professions, entre elles la de professor, amb un major risc de patir càncer de mama.

 

D'altra banda, segons dades facilitades per la Subdirecció General d'Estadística i Estudis del Ministeri d'Educació i Formació Professional, el nombre de professors en els centres públics, concertats i privats del país ascendeix enguany, per al conjunt de les etapes educatives: infantil, primària, secundària i batxillerat, a 776.984 professors dels quals més 551.829 (més del 75%) són dones.

 

L'augment dels motius d'estrès entre els docents, en els centres d'ensenyament és una de les causes assenyalades per FSIE que justifiquen l'augment de casos de càncer de mama entre aquest col·lectiu professional, majoritàriament femení.

 

Entre ells, FSIE destaca l'increment de les tasques burocràtiques motivades pels constants canvis legislatius en el món educatiu sense que això repercuteixi en benefici de l'educació dels alumnes ni de l'entorn dels professors. D'aquí la seva reivindicació d'una legislació consensuada per tot l'arc polític i duradora en el temps com ocorre en altres països del nostre entorn.

 

La major càrrega lectiva que suporta el professorat en centres concertats i privats (25 hores setmanals), enfront dels públics (18 h setmanals), amb el consegüent perjudici tant en els temps de preparació de les classes, com en la gestió dels alumnes, és una altra de les causes apuntades pel sindicat, per al qual la igualació de la càrrega lectiva en centres públics, concertats i privats és una reivindicació històrica.

 

“Aquest aspecte s'ha vist agreujat a més durant la pandèmia a causa de la gran implicació del professorat en la concertada i la privada on els professors han allargat voluntàriament les seves jornades de treball en favor dels alumnes perquè es veiessin el menys afectats possible davant aquesta situació extraordinària”, assenyala el Secretari General FSIE, Jesús Pueyo.

 

Des del sindicat assenyalem també que és necessari implantar pràctiques saludables en els centres educatius com incrementar el nombre d'hores lectives dedicades a la pràctica d'exercici físic i esports, activitats que contribueixen a millorar la coordinació i la concentració i redueixen l'estrès entre l'alumnat, a més de la implementació de mètodes pedagògics que requereixin una participació més activa d'aquest.

 

“Reduir l'estrès entre el professorat implica necessàriament fer-lo també entre els alumnes”, conclou Jesús Pueyo.