Noticies

Featured

FSIE SOL·LICITA ALS CENTRES EDUCATIUS I A LES ADMINISTRACIONS PÚBLIQUES UNA MILLORA DE LES CONDICIONS LABORALS EN EL DIA INTERNACIONAL DEL CÀNCER DE MAMA

2023FSIE demana millores laborals per a les treballadores dels centres educatius i de discapacitat en el Dia Internacional del Càncer de Mama, dos sectors que són majoritàriament femenins i, en conseqüència, més propensos a sofrir el càncer de mama.

Aquest tipus de càncer afecta en un 99% a les dones, d'acord amb la Societat Espanyola d'Oncologia Mèdica (SEOM), i és el tipus de càncer amb major incidència (30%): s'estima que en 2023 seran més de 35.000 casos nous.

El 19 d'octubre és una data en la qual organitzacions de tot el món visibilitzen la malaltia per a conscienciar a la societat i a les administracions públiques. L'Organització Mundial de la Salut (OMS) assenyala la importància de la prevenció i de la recerca per a augmentar la supervivència. L'OMS considera que una de cada vuit dones en el món patirà càncer de mama en algun moment de la seva vida, si bé gràcies als avanços mèdics i a la detecció precoç les possibilitats de curació són bastant elevades, amb prop del 90% dels casos.

Reivindiquem accions:

A FSIE ens sumem un altre any més a la campanya de conscienciació d'aquesta malaltia per a sol·licitar a les administracions públiques i a les organitzacions patronals que dirigeixen els centres perquè adoptin millores laborals encaminades a reduir l'estrès i facilitar la conciliació familiar i laboral, perquè diversos estudis han relacionat la possibilitat de contreure una malaltia amb l'estrès, que en els centres educatius i de discapacitat està a l'ordre del dia.

A propòsit d'aquesta data, la Societat Espanyola de Senología i Patologia Mamària (SESPM) indica que l'estrès augmenta les citocines, el cortisol i la interleucina, provocant una disminució de la immunitat, és a dir que un major nivell d'estrès augmenta el risc d'emmalaltir.

En els centres educatius i de discapacitat, els professionals estem sotmesos a un gran nivell d'exigència i d'estrès arran de la naturalesa del nostre treball, en contacte permanent amb persones amb necessitats concretes i, a vegades, en situació de vulnerabilitat.

Sol·licitem a les administracions públiques i a les organitzacions patronals l'adopció de mesures concretes, com una reducció de la càrrega lectiva. Reiterem que el professorat dels centres concertats i privats suporta una major càrrega lectiva que el dels públics, amb el consegüent perjudici tant en els temps de preparació de les classes, com en l'atenció individualitzada dels alumnes.

També proposem una reducció de la càrrega burocràtica, excessiva al nostre judici i al de molts professionals, sobretot arran de l'aplicació de la LOMLOE. "Les administracions públiques han de decidir pensant en un major benestar dels treballadors dels centres, facilitant la nostra labor. En el seu lloc, s'està exigint l'aplicació d'una nova llei que comporta una enorme càrrega burocràtica afegida tant per al professorat com per al personal complementari i d'administració i serveis" comenta Jesús Pueyo, secretari general de FSIE. "Demanem que se'ns tingui en compte als treballadors abans que als interessos polítics i ideològics".

A FSIE considerem que aquestes accions poden ajudar als treballadors a tenir una jornada laboral més saludable, la qual cosa, segons la relació amb l'estrès i la malaltia, ajudaria a millorar la seva salut, almenys prevenint la seva aparició. També animem a les administracions públiques a aportar una major estabilitat, enfront de la sensació de confusió generada per les seves propostes polítiques i desconsideració a la concertada: més de 200.000 professionals de l'ensenyament a Espanya exerceixen el seu treball en centres concertats i privats, dels quals més del 67% són dones en les etapes no universitàries. Aquest percentatge augmenta en les etapes inicials, a més del 80% en l'etapa d'Educació Primària i a més del 95% en Educació Infantil. En la universitat, per contra, les dones no són majoria (43%), però sí ha experimentat un creixement notable en els últims anys (5% en 10 anys).

Per a totes les treballadores d'aquests centres i dels centres de discapacitat reclamem una major cura en les condicions laborals.

Així mateix, ens unim a l'OMS i a les organitzacions especialitzades en salut i càncer per a reclamar una major inversió de recursos en la recerca del càncer que permetin, com ocorre amb el càncer de mama, que la majoria dels casos diagnosticats de manera precoç sobrevisquin. També animem a les treballadores al fet que portin un estil de vida saludable, d'acord amb les recomanacions sanitàries, i realitzin una exploració cada cert temps per a revisar la seva aparició i tractar-lo.