Noticies

Featured

FSIE SOL·LICITA MÉS OPORTUNITATS LABORALS PER A LES PERSONES AMB DISCAPACITAT

Dia Discapacitat 03 12 23 FSIE CAT v3El 3 de desembre, nombroses organitzacions de tot el món celebrem el Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat. A FSIE ens sumem un altre any més a aquesta iniciativa que promou l'ONU des de 1992, amb una campanya de comunicació i sensibilització.

Amb el lema «Capacitats diferents, oportunitats iguals. Per un món sense barreres», volem enviar un missatge clar i reivindicatiu d'inclusió a tots els agents socials, insistint en les capacitats de totes les persones, especialment d'aquelles que tenen alguna discapacitat, i en la importància de proporcionar recursos perquè desenvolupin una vida independent i plena, en igualtat de condicions.

Salari i ocupació, dos àmbits a millorar

Segons dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE) i de l'Observatori Estatal de la Discapacitat, les persones amb discapacitat (empleades per compte d'altri) van cobrar el 2021 21.544 euros de mitjana, 4.485 menys que la resta la resta dels treballadors. Si es té en compte que el salari mitjà va ser de 26.030 euros, això suposa un 17,2% menys que les persones sense discapacitat.

L'àmbit salarial no és l'únic, lamentablement. També afecta a les contractacions. Com recull Servimedia i segons dades de l'Organització Internacional del Treball (OIT), la participació laboral de les persones amb discapacitat és escassa a tot el món: només al voltant del 50% de les persones en edat laboral amb discapacitat estan ocupades. A l'Estat, la dada és encara més baixa. Segons les dades de l'Informe del Mercat de Treball de les Persones amb Discapacitat Estatal 2023 (SEPE), només el 34,63% de les més de 1,8 milions de persones amb discapacitat en edat laboral són persones actives dins del mercat laboral. És una dada preocupant que ha de fer-nos reflexionar com a societat.

Segons la consultora de Recursos Humans Eurofirms Foundation, sis de cada 10 persones amb discapacitat asseguren no poder demostrar les seves capacitats en l'entorn laboral.  Per això, Eurofirms ha publicat aquesta setmana una campanya, «Canviem l'Enfocament», que té com a objectiu visibilitzar les diferències de totes les persones i anima que compartim en xarxes socials «alguna cosa que ningú podria imaginar a primera vista, amb l'objectiu de desafiar els prejudicis que podem experimentar tinguem o no una discapacitat».

D'altra banda, l'últim informe 'Discapacitat i relacions socials', elaborat per l'Observatori de la Vulnerabilitat de la Fundació Adecco, assenyala que el 64% dels treballadors mai ha tingut un company de treball amb discapacitat i el 45% admet sentir dubtes o incomoditat a l'hora de relacionar-se amb ells.

Des de FSIE considerem que l'ocupació és un mitjà fonamental per a la inclusió, perquè proporciona una major autonomia social i econòmica i un major grau d'empoderament. Per aquesta raó, aplaudim la labor que es realitza en els centres especials d'ocupació i totes les iniciatives encaminades a fomentar l'ocupació en el sector de persones amb capacitats diferents, com les bonificacions fiscals a les empreses que contractin persones amb alguna capacitat.

De la mateixa manera, insistim en la prioritat de derrocar prejudicis i estereotips que perjudiquen la inclusió.

Reivindicacions de FSIE

A FSIE reconeixem la gran importància de l'educació per a garantir que totes les persones, independentment de les seves habilitats, puguin aconseguir el seu màxim potencial, destacant l'aportació social de l'educació especial. És necessari remarcar que algunes persones necessiten una atenció diferent, ni pitjor ni millor, i que la millor manera de contribuir a la seva inclusió, present i futura, és proporcionar la cura i servei que demanda, no una inclusió forçada, les conseqüències de la qual donarien l'efecte contrari al desitjat.

Per tot això, des de la nostra organització sindical demanem a la classe política avançar en la inclusió real amb mesures concretes, tenint més en compte a les persones amb capacitats diferents, que són part de la societat, i continuar avançant a dotar de més recursos a tots els centres del sector, assistencials, especials d'ocupació i els ja esmentats i necessaris d'educació especial.

Compromís amb els treballadors del sector

A FSIE reconeixem el treball que realitzeu totes les persones treballadores del sector i us donem l'enhorabona per la vostra dedicació i esforç. No esteu sols i treballem perquè pugueu realitzar la vostra professió amb les condicions més dignes possibles.